Till toppen av sidan
Nav

 

Så fungerar en luft-luftvärmepump

Luftvärmepumpen består av en utomhusdel och en eller flera inomhusdelar.

 

så fungerar det2

Utomhusdelen tar värme ur utomhusluften och överför den till inomhusdelen som sedan avger värmen direkt till inomhusluften med hjälp av en fläkt. Du kan inte värma tappvarmvatten eller radiatorvatten med en luftvärmepump.

Sjunker utomhustemperaturen så minskar pumpens energibesparing. En luftvärmepump kan vanligtvis spara cirka 30–50 procent av husets värmebehov över året. Denna typ av värmepump är ett komplement till andra uppvärmningssystem, exempelvis direktverkande elvärme.

För att besparingen ska bli så hög som möjligt är det viktigt att husets befintliga värmesystem är rätt injusterat och att termostaterna fungerar bra. Placeringen av inomhusdelen, som sprider värme till huset, är också viktig för besparingen. Husets planlösning bör vara öppen för att värmen ska spridas effektivt.

På sommaren kan den vanligtvis även användas för skön luftkonditionering och avfuktning, men då ger den naturligtvis ingen energibesparing.

Utöver dess energibesparande funktion vid uppvärmning av din villa, har den jämfört med andra värmepumpssystem en relativt billig investeringskostnad. Dessutom leder den även till förbättringar i ditt inomhusklimat, så som renare och fräschare luft.

Fördelar med luftvärmepump:

  • Miljövänlig genom att utnyttja energin i uteluften – sprider skön luftburen värme i huset.
  • Kan användas för att få kyla på sommaren.
  • Ger optimal besparing, lång livslängd och låg ljudnivå.
  • Passar bäst för hus med direktverkande el.
  • Är enkelt att installera.

e-klok presenterar: Mitsubishi Electric Kirigamine FH - Ett testvinnande kraftpaket

Kontakta oss gärna